Patrick Pranger

DSC00066bdrukwerk_fea

Na een studie zang aan het Noord-Nederlands Conservatorium te Groningen studeerde Patrick Pranger koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hier studeerde hij bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven. Deze studie sloot Patrick af met een memorabele uitvoering van J.S. Bachs Johannes Passion en een groot a capella concert met o.a. een speciaal voor dit examen geschreven werk van de Rotterdamse componist Patrick van Deurzen.

Op dit moment is Patrick dirigent van Oratoriumkoor Sonante Vocale uit Amersfoort en is hij de artistiek leider van Chordiality, een dynamisch projectkoor voor de betere amateurzanger in de regio Den Haag.

In de afgelopen jaren heeft Patrick een aantal Nederlandse premières gedirigeerd. Met het Leiden English Choir voerde hij Bob Chillcots ‘Canticles of Light’ en ‘Jubilate Deo’ uit en met het Nijmeegs Studentenkoor ‘Alphons Diepenbrock’ voerde hij de Messa in Re Maggiore (1818) van L. Cherubini in Nederland als eerste uit.

Naast het werken met zijn eigen ensembles wordt Patrick steeds vaker gevraagd als gastdirigent. Zo werkt hij dit seizoen met kamerkoor COQU. Jaarlijks dirigeert hij de Residentie Bach Ensembles tijdens de Nationale Indië Herdenking die live op de televisie worden uitgezonden (15 augustus 2019). Ook prepareerde hij dit koor voor de opera Porgy and Bess van G. Gershwin voor het Festival Classique 2010. Bij de Dutch National Opera Academy studeerde hij de koren van een tweetal producties in (Les Dialogues des Carmelites van Fr. Poulenc en A Midsummernights dream van B. Britten).

Als gastdirigent dirigeerde Patrick projecten bij Vocaal Ensemble COQU, Bachkoor BWV Zeeland, het Drechtsteden Bachkoor en het jonge mannenkoor de Coolsingers uit Rotterdam. Daarnaast is hij een graag geziene gastdocent ensembleleiding aan het Koninklijk Conservatorium.

Al tijdens Patricks studie werd hij als enige Nederlander geselecteerd voor een tweetal exclusieve Eric Ericson Masterclasses. De eerst was in Lund (Zweden). Hier kreeg Patrick les van Cecilia Rydinger Alin, Andrew Parrot en éminence grise Eric Ericson. Tijdens deze masterclass werkte hij met het Eric Ericson Chamberchoir, Ars Nova Kopenhagen en het Helsingborg Symphonie Orchestra. De tweede masterclass was in Haarlem en hier waren de coaches Robert Sund en Simon Halsey en mocht Patrick het Groot Omroepkoor en het Nederlands Kamerkoor dirigeren. In december 2014 was Patrick een van de uitgenodigde deelnemers aan de International Opera Chorus Conducting Workshop georganiseerd door De Nationele Opera en de European Network of Opera Academies (ENOA).

Naast het dirigentschap is Patrick actief als zanger en werkte hij met dirigenten als Peter Dijkstra, Jan Willem de Vriend, en Paul McCreesh en zong hij opera’s o.l.v. Kenneth Montgommery, Hernàn Schvartzman, Richard Egarr en Valery Gergiev. Ook zong hij bij koren als World Youth Choir, Bachkoor Holland en het Nederlands Kamerkoor en is hij de bas in het solistenkwartet CLARUS.

www.patrickpranger.com