Josefine Straesser

Josefine_Straesser-LR-photo_SimonVanBoxtel

Josefine Straesser groeide op in een muzikaal gezin en startte op haar vijfde met pianolessen bij Ineke Don en later bij Vaughan Schlepp. Na haar gymnasiumopleiding studeerde Josefine Muziekwetenschappen en Rechten aan de Universiteit van Amsterdam.

Zij was vervolgens enkele jaren werkzaam als advocaat, maar de liefde voor muziek was zo groot dat ze besloot haar baan op te zeggen en zich volledig te wijden aan de muziek. Ze startte met een studie Klassieke Zang aan het conservatorium en volgende onder andere masterclasses bij Johanette Zomer, Sinan Vural en Bernadette Bouthoorn. Na het afronden van haar zangstudie won Josefine in 2015 de prijs voor de beste scriptie met haar onderzoek: Wat is een natuurlijk vibrato?. De prijs werd uitgereikt door de Nederlandse Vereniging van Zangpedagogen (NVZ).

Naast het zingen ontwikkelde Josefine de afgelopen jaren een liefde voor dirigeren en was zij van 2012 tot 2016 repetitor van het Nederlands Concertkoor. In 2018 sloot Josefine succesvol de applicatieopleiding Koordirectie af aan de Hogeschool voor Kunsten te Utrecht. In januari 2019 is Josefine gestart als dirigent van het Haags Matrozenkoor.

Josefine zegt daarover: Ik vind het een voorrecht om te mogen werken met kinderen. Meer specifiek: het is een voorrecht om de jongensstem mede te helpen te ontwikkelen. Ik zie het als mijn taak om de jongensstem zo natuurlijk mogelijk te laten klinken en het pure geluid tot zijn recht te laten komen. Om jongens met zo veel plezier klassiek repertoire te horen zingen is elke dag bijzonder om mee te maken. Ik heb de leukste baan die er is!

Naast dirigent van het Haags Matrozenkoor is Josefine dirigent van het Noord-Hollands selectiekoor (NHSK) en van de cantorij van de Nassaukerk te Amsterdam. Josefine geeft daarnaast piano- en zangles in Amsterdam en in Amstelveen.

Naast dirigent van het Haags Matrozenkoor is Josefine dirigent van het Noord-Hollands selectiekoor (NHSK) en van de cantorij van de Nassaukerk te Amsterdam. Josefine geeft daarnaast piano- en zangles in Amsterdam en in Amstelveen.